Bore-out

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van een burn-out. Weet je dat het tegenovergestelde ook bestaat: een bore-out.

Verveel je je wel eens op het werk? Verveel je je dagelijks op je werk? In het laatste geval is er wellicht meer aan de hand. Het zou kunnen dat je dan last hebt van een bore-out. Dit ontstaat door langdurige verveling op het werk, waardoor je interesse voor je werk afneemt. Het kan ook veroorzaakt worden door een gebrek aan uitdaging.

Je herkent dit bijvoorbeeld aan:

  • Uitstelgedrag  Als je last hebt van een bore-out dan begin je gedrag te vertonen om hiermee om te gaan. Je gaat bijvoorbeeld uitstellen omdat je het werk niet leuk vindt. Er komen nieuwe taken op je af waar je opnieuw niets mee hebt. Deze taken stel je het liefst zo lang mogelijk uit.
  • Doen alsof je toegewijd bent  Een ander typisch symptoom is compensatiegedrag. Je voelt je niet op je gemak omdat je je werk uitstelt en gaat daarom compenseren voor dit gedrag. Je doet net alsof je toegewijd bent  door ‘net te doen alsof je werkt’.
  • Je werk uitsmeren  Een derde symptoom dat je kunt gaan vertonen is het uitsmeren van je werk. Wanneer je een opdracht krijgt die je in een dag af zou kunnen hebben smeer je deze uit over meerdere dagen. Dit gebeurt aan de ene kant omdat je het werk aan het uitstellen bent. Aan de andere kant is het een stukje zelfbescherming. Je weet nu wat je hebt, en als je deze taak maar zo lang mogelijk vasthoudt bescherm je jezelf wellicht tegen nog meer vervelende en energiezuigende taken.

Ongeveer 15 procent van de werknemers heeft ernstige hinder van verveling op het werk. Het komt voor in alle bedrijfstakken, dus niet alleen bij hoger opgeleiden.
Wat je vaak ziet is dat mensen niet willen erkennen dat ze te weinig werk hebben. Het tegenover gestelde kan ook zijn: de werkgever heeft niet voldoende werk voor je liggen, of weigert je meer werk aan te leveren. Dit kan voorkomen bij projecten, maar voor je het weet duurt dit project wel erg lang en zit jij de hele dag te niksen. In deze tijd van economische crisis is het echter moeilijk om te bespreken dat je te weinig werk hebt. Voor je het weet, sta je op straat. Dit levert net zoveel stress op als bij een burn-out waarbij je de hoeveelheid werk niet aankunt.
Wat zijn de symptomen van een bore-out:
Verveling, lusteloosheid, slapeloosheid, irritatie, laag zelfbeeld, verandering van eetpatroon (meer of minder eetlust)
Dit kan lichamelijke klachten veroorzaken:
Hoofdpijn, pijn in en rondom de hartstreek, spierpijnen
Wat kun je er aan doen:

Ook al is het moeilijk, bespreek het met je werkgever. Je werkgever zal er bij gebaat zijn je uit de ziektewet te houden. Geef aan dat je te weinig werk hebt, of dat je meer uitdaging wilt. Meestal is je werkgever blij met je openheid en zal, samen met jou, op zoek gaan naar ander werk. Soms wordt een bedrijfsmaatschappelijk werker bij deze gesprekken betrokken.

Staat je werkgever niet open voor jouw problemen, dan kun je de problemen bespreken met een bedrijfsmaatschappelijk werker. Bespreken is altijd beter dan in de ziektewet terecht te komen. Dat is niet goed voor jou, maar ook niet voor je werkgever.

Comments are closed.